Biografie

“The understanding of God is the understanding of love, wisdom and will.”

v. Silouan – Ronald Medema (1956) studeerde in 1979 af in de vrije schilderkunst aan de Academie voor Beeldende Kunsten ‘Vredeman de Vries’ in Leeuwarden.

Zijn interesse voor de betekenis van iconen in de traditie van de orthodoxe kerk is toen al gelegd. Die belangstelling, en specifiek de ontdekking van de spiritualiteit van het orthodoxe geloof, leidt later tot zijn keuze orthodox te worden.  Hij ontvangt bij die gelegenheid van Vader Silouan Osseel de naam Silouan.

Vanaf 2002 legt Medema zich uitsluitend toe op het ‘schrijven’ van iconen, die binnen de beleving van de orthodoxe kerk vertolkingen zijn van ‘het Woord’ in lijn en kleur. Hij volgt lessen bij Bernard Frinking van 2000 tot 2004. Vanaf 2010 volgt hij lessen in de Prosoponstijl.

Op 1 maart 2015, op de zondag van de Orthodoxie,  wordt hij in Parijs tot lezer gewijd en ontvangt hij de zegen als iconenschilder van aartsbisschop Job van Telmessos, exarch van het eucumenische patriachaat van Constantinopel. Op 21 april 2018 wordt hij door Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras van Belgie Exarch van Nederland en Luxemburg tot diaken gewijd  en op 10 november 2018 tot priester voor het orthodoxe klooster ‘Geboorte van de Moeder Gods” in Heusden-Asten.

Micheline – Anna van Dijk (1962), getrouwd met v. Silouan,  heeft een psychologische en onderwijskundige achtergrond. Zij is in 2010 opgenomen in de Orthodoxe kerk onder de naam Anna  en schildert vanaf 2014 iconen.  Vanaf 2017 geeft ook zij les in het iconenschilderen. Ze ontwikkelde samen met v. Silouan de tweejarige basisopleiding iconen schilderen.

Al vele jaren volgen zij samen intensieve trainingen bij Elena Antonova en Vladislav Andrejev. Vladislav is de oprichter van de Prosoponschool.