Klooster Westvleteren

Iconen-schilderen in de Sint – Sixtusabdij onder begeleiding van v. Silouan- Ronald Medema en Micheline –Anna van Dijk

We zijn blij verheugd wederom een cursus icoon schilderen te kunnen organiseren in het klooster van Westvleteren, België.  Op deze bijzondere plek kunnen we ons onderdompelen in de contemplatieve wereld van de Cisterciënzers in combinatie met het schilderen van een icoon. 

We ‘schrijven’ een icoon volgens de Prosopon techniek, geïnspireerd op de Byzantijnse en vroeg Russische icoonschilderkunst. U werkt met natuurlijke kleurpigmenten en leert met de ei-temperatechniek een icoon te schilderen. Daarbij kunt u kiezen uit drie verschillende voorbeelden, die we later bekend zullen maken.

Typerend voor het ‘schrijven’ van iconen is het werken van donker naar licht, het schilders proces volgt als het ware het scheppingsverhaal.  Door verschillende dunne lagen over elkaar aan te brengen zal de icoon zich aan u openbaren. U hoeft geen schilder- of tekenervaring te hebben.  Het gaat niet uitsluitend om het eindresultaat – de weg ernaartoe is zeker net zo belangrijk.

Tijdens de cursus streven we ernaar, net als de monniken te leven volgens het ritme van de Kerk.

Datum en Kosten:

Van maandagochtend 12 oktober  t/m zaterdagavond 17 oktober 2020

Kosten: 640 + 35 Euro inschrijfgeld. Bedragen zijn inclusief 5 overnachtingen. Iedere deelnemer krijgt een eenvoudige eenpersoonskamer. Lakens zijn aanwezig, echter handdoeken dienen zelf meegebracht te worden. Alle maaltijden, eenvoudig en sober, zijn inbegrepen. Mocht de accommodatie-verstrekker een prijsverhoging doorvoeren, zijn wij gerechtigd deze tot 4 weken voor vertrek door te voeren in de prijsberekening van de cursus.  

U kunt tijdens de cursus gebruik maken van pigmenten en klein-materiaal, echter bladgoud en een iconenplank zijn exclusief. Bladgoud kunt u aanschaffen tijdens de cursus.  De iconenplank zullen we voor u meenemen. Kosten van de plank zijn ongeveer €60,-  

Er zijn maximaal 12 deelnemers

Inschrijven voor de cursus:

U kunt zich inschrijven per e-mail. U hoort zo snel mogelijk of er nog plaats is. De aanmelding is definitief na betaling van 35 Euro inschrijfgeld. U kunt het bedrag overmaken op IBAN nummer NL54 RABO 0335 1594 00 t.n.v. Ronald Medema met vermelding van de cursus en uw naam. Zo’n 6 weken voor aanvang van de cursus ontvangt u een uitgebreide informatiemail en de factuur voor het cursusbedrag. Het cursusgeld dient een maand voor aanvang van de cursus te zijn overgemaakt.

Men is bij annulering altijd het inschrijfgeld van 35 Euro verschuldigd, en bij annulering een maand voor aanvang van de cursus het hele bedrag. We raden u aan hier zelf een annuleringsverzekering voor af te sluiten bij een bank of verzekeringsadviseur (kosten ongeveer 5% van de cursusprijs). 

Voor informatie over de Sint-Sixtusabdij   http://www.sintsixtus.be