Orthodoxe Kerk Eindhoven

Icoonschildercursus in de Orthodoxe Kerk van de Heilige Nektarios te Eindhoven 

Data: Maandag 9 november t/m Zaterdag 14 november 2020

We zijn blij verheugd dat we wederom in 2020 twee cursusen kunnen organiseren in de Orthodoxe kerk van de Heilige Nektarios te Eindhoven.

Iconen-schilderen onder begeleiding van v. Silouan Medema en presb. Anna – Micheline van Dijk

We schrijven een icoon volgens de techniek van de Prosopon school. Deze techniek is gebaseerd op de vroeg-Russische en Byzanthijnse iconen. Je werkt met natuurlijke kleurpigmenten en leert met de ei-temperatechniek een icoon te schilderen. Daarbij kunt je kiezen uit verschillende voorbeelden.
Typerend voor het schrijven van iconen is het van donker naar licht schilderen. Door verschillende dunne lagen over elkaar aan te brengen zal de icoon zich aan je openbaren. Je hoeft geen schilder- of tekenervaring te hebben. Het gaat niet uitsluitend om het eindresultaat – de weg ernaartoe is zeker net zo belangrijk.
Welke icoon schilderen?
Als je voor de eerste keer deelneemt aan de cursus is het belangrijk om van te voren te overleggen welke icoon je wilt gaan schilderen, zodat Silouan je, indien nodig, kan helpen met het maken van een goede keuze. 
Cursisten die les hebben of eerder les hebben gehad kunnen doorwerken, dan wel beginnen
aan een nieuwe icoon in overleg met Silouan.

Iconenplank

Mocht je een iconenplank nodig hebben, neem contact op met v. Silouan om een plank te bestellen. Het is plezierig als je bij de start van de cursus een kleurenkopie hebt geprint van de te schilderen icoon, evenals een zwart-wit afdruk die dezelfde afmeting heeft als de verdiepte binnenmaat van de plank (het kuipje) zodat je gelijk kunt beginnen met het maken van de voortekening. Mocht dit niet lukken, neem dan contact op met v. Silouan.

Dagindeling en overnachten

De beide cursussen starten op de Maandag om 10.00 uur en duren t/m zaterdag na de lunch.
Overnachten is mogelijk, echter zeer primitief. Matrassen zijn aanwezig. Zelf beddengoed meenemen, dat wil zeggen een kussen en een slaapzak.
Mannen slapen beneden, vrouwen slapen boven.

Voor eten en drinken zal worden gezorgd. Mogelijk wordt er in toerbeurten gekookt.

De Orthodoxe Kerk van de heilige Nektarios bevindt zich op de Hoogstraat 301a te Eindhoven.
Voor meer informatie over de parochie en de kerk zie : http://www.orthodox-eindhoven.nl

Kosten voor de cursus zijn €275,-
Exclusief plank en bladgoud, inclusief gebruik van pigmenten en andere materialen. Inclusief alle maaltijden, koffie en thee.

Er kunnen zich maximaal 10 deelnemers inschrijven.